Nostalgische timmerfabriek in 101 beelden gevangen…
Achter de showroom van Eurlings Interieurs ligt de nostalgische timmerfabriek van overgrootvader Harry Eurlings uit het begin van de vorige eeuw. Wij openden de deuren naar de werkplaats met een lintzaag, vandiktebank, frees, schuurmachine, boor enzovoort. Tientallen urban explorers, kunstenaars en creatievelingen lieten zich hier inspireren door het verleden.
De timmerfabriek diende als decor voor urbexing, installaties en schilderkunst. De resultaten zijn verbluffend en zeer gevarieerd. Waar de een bewust op afstand blijft, zoomt de ander in op detail. Waar de een zich beperkt tot het dramatische effect van zwart-wit, kiest de ander juist bewust voor kleur.
Urban explorers bezoeken, fotograferen en documenteren verlaten oude fabriekspanden, voormalige ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen, gestichten, kastelen en kerken. Net als onze timmerfabriek zijn deze gebouwen zwaar aangetast door de tand des tijds. De term urban exploring betekent letterlijk verkennen van het stedelijke maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen.
Urbexers houden zich meestal aan de regel Leave nothing but footprints, take nothing but pictures. Sommigen plaatsen die dan op een website of beheren een collectie. Het is een sport om een unieke urbexlocatie te vinden en de gouden regel is dan ook: geef niet zomaar het adres van een locatie weg. Ze werken meestal in kleine groepen omdat het gevaarlijk kan zijn. Bij het betreden van de, vaak bouwvallige, verlaten gebouwen bestaat het risico door vloeren of trappen te zakken, of om gevaarlijke stoffen als gassen en chemicaliën aan te treffen, of losliggende elektrische bedrading.
Facebook fotoalbum >>
Deelnemerslijst urban explorers, fotografen, kunstenaars en creatievelingen:
Anita Linden Anjolie Deguelle Beppy Heijnens Cobi Riksen Dafne op ’t Eijnde Dorieke Schreurs Edwin Verhoef Giel Robeerst Hélène Klein
Hub Eijkenboom Ijona Schols Jean Vandeberg Jos Dassen Jos Knollmüller Lysanne Frijns Kaza Poorter Marten Numan Miriam Caggiari
Mirjam Offeringa Peter Lambrichs Raoul Limpens Rob Rikers Roger Coenders Roman Robroek Sandra Raadschelders Wim Riksen
Met dank aan Peter Lambrichs voor het brainstormen, meedenken, filosoferen, creëren en uitvoeren.
#urbanexplorers #urbanexploring #urbexing
Film met dank aan Peter Lambrichs
Er was eens…
Van wagenmakerij, aannemersbedrijf en meubelfabriek tot een zaak met raamdecoratie zonwering, vloerbedekking en natuurlijk meubelen. Dat is in een notendop de geschiedenis van wat nu Eurlings Interieurs in Voerendaal is. De generaties volgden elkaar op en de passie voor interieur bleef. Eugène en Maud Eurlings leiden tegenwoordig het familiebedrijf. Dochter Judith is ook zelfstandig ondernemer en draagt haar steentje bij op het gebied van marketing en reclame. Zelfs 96-jarige grootmoeder Fie Eurlings draait af en toe mee en bakt toert voor de gasten van de huisshows.
In 1915 startte overgrootvader Harry Eurlings een kleine wagenmakerij. Het bedrijf groeide vervolgens uit zijn voegen en verhuisde naar het huidige adres: Valkenburgerweg 43 in Voerendaal. Daar bouwde hij niet veel later een timmerfabriek. In 1928 woedde er een allesverwoestende brand. Na wederopbouw oefende Harry het aannemersvak uit waarbij ruim zestig mensen werk vonden.
Zoon Frans Eurlings volgde hem op en startte met het op bestelling maken van meubelen naar eigen ontwerp, bijvoorbeeld voor de Staatsmijnen. Zijn voorliefde voor de Gotische stijl is terug te zien in het bureau dat hij zelf van houtsnijwerk voorzag. Na een langdurig ziekbed overleed hij in 1963 en werd het bedrijf voortgezet door zijn echtgenote Fie Eurlings, bijgestaan door haar medewerkers en kinderen Marijke, Bettie en Eugène. Noodgedwongen sloot zij de fabriek en startte met de verkoop van woningtextiel.
In 1970 rondde Eugène Eurlings de opleiding MTS Hout- en Meubileringsbedrijf in Rotterdam af. Vervolgens nam hij de zaak definitief over, in samenwerking met zijn echtgenote Paula. Zij specialiseerden zich in het hoogwaardige klassieke meubel met bijbehorend woningtextiel.
Sinds 1996 versterkt dochter Maud Eurlings, de vierde generatie, het familiebedrijf. Na haar studie Architectonische Vormgeving aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, geeft zij interieuradvies, ontwerpt vloerkleden en verzorgt interieurworkshops.
Het bedrijf overleefde de Tweede Wereldoorlog, de roerige jaren tachtig en de recente kredietcrisis. Gelukkig weet de consument service en advies inmiddels weer op waarde te schatten. Gaandeweg de tijd heeft het bedrijf zich meer en meer gericht op meubels in het midden tot hoge prijssegment met het daarbij horende kwaliteitsniveau. Naast de woonboulevard hadden ze anders zonder de persoonlijke benadering nooit kunnen overleven aldus Eugène Eurlings.
Ze werken samen met Limburgse partners als Karat, Ghyczy en Winia Kastenwanden op maat, maar ook met de Duitse multinational Jab Anstoetz en het Italiaanse Giorgetti. Ze verkopen producten met een verhaal waarbij allerlei aanpassing mogelijk zijn. Een zitmeubel kan zelfs “op maat” geleverd worden. Verder is in hun showroom een uitgebreide woningtextielafdeling te vinden met merken als Luxaflex, Forbo enzovoort in een breed prijsassortiment.
Specialiteit is het Sleutelklaar opleveren van woningen. Met name senioren maken hier dankbaar gebruik van. Eurlings Interieurs ontzorgd hen volledig als ze verhuizen naar bijvoorbeeld het nabijgelegen Parc Imstenrade. Ook de zakelijke markt wordt door het familiebedrijf bediend. Relaties als Eurocontrol, Hago, Vebego weten Eugène en Maud Eurlings steeds weer te vinden.
Deze jarenlange traditie in woning- en projectinrichting is mogelijk gemaakt door familieleden, medewerkers en niet te vergeten u!
Mini-museum: 101 herinneringen aan Eurlings Interieurs…
Het mini-museum in de showroom vertelt dit verhaal in woord en beeld. U ziet oude werktuigen, historisch fotomateriaal en interieurproducten die de tand des tijds hebben doorstaan zijn er te bewonderen.