Schoonmaaktips voor horren

Schoonmaaktips voor horren

Hoe maakt u uw horren schoon?

Als u ramen en deuren regelmatig openzet, blijven er beestjes, pollen of andere viezigheid aan de horren plakken. Eens in de zoveel tijd zouden uw horren daarom goed gereinigd moeten worden. Wanneer heeft u dit voor het laatst gedaan? Het lijkt misschien een flinke klus, maar het valt in de praktijk reuze mee. Volg dit handige stappenplan en uw horren zien er als nieuw uit.

Stap 1. Zorg ervoor dat de ramen en deuren waar de horren voor zitten, goed open staan.

Stap 2. Bij een plisséhor of een rolhor verwijdert u eerst stof en vuil uit de randen en het stuk waar de hor over of langs schuift. Dit kan voorzichtig met de stofzuiger, maar ook met een doekje met lauw water.

Stap 3. De volgende stap is de hor zelf. Er zijn meerdere manieren om vuil uit een hor te halen. U kunt kiezen voor de stofzuiger, maar gebruik dan wel een speciaal opzetstuk met borsteltje en zet de zuigkracht wat
zachter. U wilt de hor immers niet beschadigen. Beweeg de stofzuiger van boven naar beneden om alles goed op te zuigen.
Heeft u inzethorren voor de ramen? Dan kunt u deze gemakkelijk losmaken en onder de douche of in bad schoonmaken. Pak de douchekop, spoel de horren voorzichtig af met lauw water en haal er een zacht doekje langs om ze te drogen.

Stap 4. Voelt de hor nog steeds wat plakkerig aan? Pak dan een zachte borstel, maak deze een beetje nat en ga zachtjes over de hor heen en weer. Let op: zet niet te veel druk! Ook is het belangrijk om het gebruik van schoonmaakmiddel of zeep te vermijden. Dit is lastig van de hor te verwijderen en kan het gaas zelfs verkleuren of beschadigen.

Stap 5. Laat tenslotte alles goed drogen voordat u de ramen en deuren weer dichtdoet.